Nieuwsarchief

6 december 2014

Portret Pieter en Agatha door een andere Balthazar Bescheij

In 1771, een jaar na hun huwelijk, hebben Pieter de Clercq Jaczn (1748-1802) en Agatha Stockelaar zich laten portretteren. Het resultaat is een alleraardigst paneeltje (52 x 67 cm), waarop zij samen zijn afgebeeld. Pieter staat, met de wandelstok in de hand, naast zijn op een houten bankje gezeten echtgenote; een hondje ligt aan haar voeten. Het jonge echtpaar lijkt even uit te rusten tijdens een wandeling. Op de achtergrond is de katoendrukkerij Het Torentje afgebeeld, aan het begin van de Amstelveenseweg, bij de Overtoom. Deze fabriek was afkomstig van Agatha’s familie; Pieter had hiervan de directie overgenomen.

Na schenking door de familie in 1929 bevindt het portret zich in de collectie van het Amsterdam Museum. Vroeger hing het paneel daar op zaal, maar sinds jaren wordt het bewaard in depot, verborgen voor het publiek. Tot 19 jan. 2015 kan het portret echter weer voor eventjes worden bekeken en bewonderd, doordat het is opgenomen in de tentoonstelling ‘Adriaan de Lelie en het achttiende-eeuwse familieportret’, in het Museum Van Loon (Keizersgracht 672) te Amsterdam.

Altijd werd aangenomen dat het paneel is geschilderd door Balthasar Beschey (1708-1776), een Antwerpse kunstenaar en aldaar de belangrijkste schilder van zijn tijd; hij was er ook professor en directeur van de Academie. Recent onderzoek, door mevrouw Marianne Hansen-Hallewaard, heeft echter aangetoond dat het werk is gemaakt door diens onbekende neef en naamgenoot Balthazar Beschey (1738-1804), die van 1764 tot zijn dood in 1804 in Amsterdam woonde en werkte als kunstschilder. Mevrouw Hansen, een nazaat van de schilder, heeft gedurende het onderzoek contact gehad met onze stichting.

Voor meer informatie, zie deze blog van het Amsterdam Museum.

Nieuwsoverzicht

Terug naar boven