Afbeeldingen

Oude familiefilms

De bovenstaande familiefilms zijn enige tijd geleden gedigitaliseerd bij het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Oorspronkelijk waren deze samengevoegde gedigitaliseerde films onderdeel van drie filmopnames die bewaard zijn door Max de Clercq (XVIi) en gemaakt zijn door zijn oom Hugo de Clercq (XVf). De opnames van de suikerriet plantage in Indonesië (waar Hugo werkte als administrateur) en de filmopname van de begrafenis van prins Hendrik, de zogenaamde witte begrafenis, waren helaas in te slechte staat om gedigitaliseerd te worden.

Hugo was aangesloten bij de Nederlandse Smalfilm Liga en maakte in zijn vrije tijd filmopnames. Op de familie filmbeelden is het jonge gezin van zijn broer mr. Willem de Clercq (XVg) en zijn tweede echtgenote Elisabeth van Dam te zien. Ook komen Hugo en zijn echtgenote op enkele momenten in beeld.

Vanwege zijn echtscheiding en tweede huwelijk week Willem uit van Leiden naar Noordwijk. Op de vroegste filmbeelden is het strand van Noordwijk te zien. De familie woonde in het huis ‘De Zonnepit’. ‘De Zonnepit’ was gelegen in het Breloftpark, waar ook een groot gedeelte van de filmbeelden is opgenomen. In het Breloftpark hebben de kinderen van Willem en Elisabeth (Paul, Max, Gusta en Willy) een groot deel van hun jeugd doorgebracht. De jonge Paul en Max komen veelvuldig in beeld op alle filmbeelden. Gusta en Willy zijn als baby op de zwart-wit filmbeelden te zien en op latere leeftijd in de kleuren beelden. Op de zwart-wit filmbeelden komen Lex de Clercq (XVIg) de zoon en enig kind van Hugo en zijn echtgenote Elise Anna Turner en (vermoedelijk) Frits de Clercq (XVg.1) ook in beeld. Frits de Clercq, die een verstandelijke beperking had, was een zoon van Willem de Clercq uit zijn eerste huwelijk met Johanna Catharina Elisabeth Godin.
Het huis ‘De Zonnepit’ bestaat nog steeds en is momenteel als bed & breakfast in gebruik onder de naam ‘Pirombo’.

Terug naar boven