Familiewapen

Familiewapen


Onze familie voert het volgende wapen:

In rood een gouden keper, vergezeld van drie zilveren zespuntige sterren. Helmteken: een ster van het schild. Dekkleden: rood, gevoerd van goud.


Dit familiewapen werd voor het eerst gevoerd door Pieter de Clercq (1661-1730); zijn zegel met dit wapen werd teruggevonden in de notariële archieven van Amsterdam, op het testament dat hij en zijn echtgenote Cornelia Block lieten opstellen in 1729. Volgens het 18de-eeuwse geslachtsregister De Clercq was het een aantal jaren eerder als “het regte wapen” van de familie “uyt Vlaanderen” meegenomen, door George Bruyn, een vriend van het echtpaar.

Door verschillende leden van de familie zijn ook wel gouden in plaats van zilveren sterren gevoerd. Het oude geslachtsregister geeft zelfs de gouden sterren als de juiste aan, eraan toevoegend, dat soms ook wel de zilveren sterren gebruikt zijn. Tegenwoordig echter worden algemeen de zilveren sterren gevoerd.

Meer en grotere afbeeldingen van ons familiewapen vindt u op deze pagina.

We weten dus dat ons familiewapen aan het begin van de 18de eeuw, als een soort reisgeschenk, is meegenomen uit Vlaanderen. Maar is dit wel het “regte wapen”, zoals in het geslachtsregister wordt gesteld? Er is reden om daaraan te twijfelen.
Lees hierover meer op de volgende pagina.

Terug naar boven