Nieuwsarchief

15 september 2021

Boekje over landhuis Sparhoeve te Bloemendaal

Rond 1903 liet Gideon Stephanus de Clercq (1862-1942) op een duinhelling in het Bloemendaalsche Park een bescheiden doch fraai landhuis bouwen door de Haarlemse architect J.A.G. van der Steur. Huidig adres: Rijperweg 13 te Bloemendaal.

Het huis kreeg de naam Sparhoeve, naar de bomen die op de helling groeiden. Opvallend is dat Gie’s broer Daan een aantal jaren eerder een huis had laten bouwen in Nunspeet, dat hij Eikenhof noemde, en dat hun neef Stephen Willem de Clercq in 1905 de naam Olmenhorst koos voor het landhuis dat hij liet bouwen in de Haarlemmermeer, vanwege de olmen (iepen) die daar groeiden. Dit zal geen toeval zijn.

Gie en zijn echtgenote Carry Boissevain bewoonden Sparhoeve tot de verkoop in 1929. Hun kinderen Gie junior en Louca hadden op dat moment al het ouderlijk huis verlaten en woonden beiden in het buitenland. Vanwege de verslechterde gezondheid van vader Gie, gepensioneerd, trokken Carry en hij permanent in het Bloemendaalse hotel Duin en Daal, waar hij werd verzorgd tot zijn overlijden in 1942.

Het landhuis Sparhoeve, gebouwd in de toen populaire, uit Engeland overgewaaide Arts and Crafts stijl, wordt sinds 1993 bewoond door de familie Roorda-Boontje. Niet alleen hebben zij het huis fraai verbouwd en gerestaureerd, ook hebben zij de erfgoed deskundige Esther de Haan de opdracht gegeven om over de geschiedenis van het huis en haar bewoners een boekje te schrijven. Als dank voor de informatie en het beeldmateriaal dat we konden aandragen, hebben we een exemplaar gekregen van deze aantrekkelijk uitgave, die verscheen onder de titel Sparhoeve. Een Engelse idylle in Bloemendaal.
Het boekje is niet in de handel verkrijgbaar.

Voorgevel van Sparhoeve, omstr. 1915
Woonhal, omstr. 1904
Het echtpaar De Clercq-Boissevain en hun dochter Louise (Louca) in de salon, omstr. 1915

Nieuwsoverzicht

Terug naar boven